Bb-akkoord voor gitaar (Bes-akkoord)

Het Bb-akkoord op gitaar (ook wel Bes-akkoord genoemd) is een van de meest fundamentele akkoorden die een gitarist moet leren. Het akkoord wordt vaak gebruikt in blues- en rockmuziek en is eenvoudig te leren en te spelen. Het vergt wel wat oefening en je zult merken dat je vingers er wat lam van worden in het begin, maar het is meer dan de moeite waard om door te zetten! Als je deze greep eenmaal “in de vingers” hebt kun je hem op verschillende posities op je fretboard spelen. Het is namelijk een zogenaamd barré-akkoord.

Hoe speel je een Bb-akkoord op gitaar?

Bb-akkoord gitaar
Versie 1 van het Bb akkoord

Het Bb-akkoord wordt gespeeld met behulp van vier vingers. Het akkoord is gelijk aan het A#-majeurakkoord en wordt beschouwd als enharmonisch hetzelfde. Om het akkoord te spelen, plaats:

 • de wijsvinger op de 1e fret van de A-snaar (of dus een barré over de gehele 1e fret)
 • de middelvinger op de 3e fret van de D-snaar
 • de ringvinger op de 3e fret van de G-snaar
 • de pink op de 3e fret van de B-snaar

Het Bb-akkoord wordt gevormd door de snaren 2 t/m 4 aan te slaan (zowel de hoge als lage E-snaar blijven dus ongespeeld). Het is belangrijk om te zorgen dat alleen deze gitaar snaarnoten worden aangeraakt, zodat het akkoord helder klinkt. Soms wordt ook de hoge E-snaar meegespeeld (of soms zelfs de A-snaar uit de rotatie gehaald), maar luister vooral zelf wat juist voelt.

Versie 2 van het Bb akkoord

Een andere manier om het Bb-akkoord te spelen is door de volgende positie hoger op de nek te spelen (vanaf de 6e fret):

 • de wijsvinger een barré over de gehele 6e fret
 • de middelvinger op de 7e fret van de G-snaar
 • de ringvinger op de 8e fret van de A-snaar
 • de pink op de 8e fret van de D-snaar

Voordelen van het leren van het Bb-akkoord

Een van de voordelen van het Bb-akkoord is dat het gemakkelijk te verplaatsen is naar andere posities op de gitaar. Dit maakt het een flexibel akkoord dat in veel verschillende muzikale situaties kan worden gebruikt. Bijvoorbeeld, door het akkoord één positie lager (als je rechts bent is dat dus 1 fretpositie naar links) te verplaatsen, wordt het een A-akkoord. Je merkt dan wel dat je wijsvinger van het fretbord verdwijnt en het een open A-akkoord wordt.

Het is belangrijk om te oefenen met het spelen van het BB-akkoord in verschillende toonsoorten en tempo’s. Dit zal helpen om het akkoord gemakkelijker en vloeiender te spelen, en zal ook je techniek als gitarist verbeteren.

Bekende liedjes met het Bb-akkoord op gitaar

Er zijn veel bekende liedjes die het Bb-akkoord gebruiken, hier zijn enkele voorbeelden:

 1. Ob-La-Di Ob-La-Da van The Beatles is een goed voorbeeld van een nummer met de Bb akkoord voor gitaarbeginners. Met slechts 4 akkoorden kun je dit nummer namelijk (mee)spelen
 2. Een ingewikkelder nummer, maar ook een echte klassieker met een Bb-akkoord is Good Vibrations van de Beach Boys. Het Bb-akkoord komt voor in zowel de verse als chorus
 3. Johnny B. Goode van Chuck Berry is een legendarische rock ’n roll hit waarin het Bb-akkoord in zowel de intro als de verse voorkomt
 4. De 60-ies hit White Room van Cream heeft een Bb-akkoord in de chorus zitten

Dit zijn slechts een paar voorbeelden van nummers die het Bb-akkoord op gitaar gebruiken. Maar er zijn nog veel meer nummers die het akkoord gebruiken, met name in de blues- en rockmuziek.

Conclusie

Het Bb-akkoord is een eenvoudig maar krachtig akkoord dat veel wordt gebruikt in blues- en rockmuziek. Door regelmatig te oefenen kun je het akkoord gemakkelijk spelen en verplaatsen naar andere posities op de gitaar. Dit zal leiden tot een verbetering van je techniek en een grotere flexibiliteit in het spelen van muziek over het algemeen.

Leer in 22 lessen gitaar spelen

Wil jij het Bb-akkoord en nog veel meer gitaarvaardigheden onder de knie krijgen? Dan is het volgen van gitaarles geen overbodige luxe! Bijvoorbeeld deze online gitaarcursus waarin je in slechts 22 lessen het gitaarspelen door een ervaren gitarist leert. Enkele voordelen van deze online cursus waartoe je binnen enkele minuten toegang krijgt en de cursus kunt starten!

 • Persoonlijke begeleiding van een ervaren gitarist
 • MP3 audio meespeel-bestanden
 • Losse bijlagen bij elke videoles (tablatuur)
 • Levenslange toegang tot deze cursus
 • Diverse populaire liedjes, oefeningen, basisuitleg, houdingen, akkoorden, theorie en tips
 • Professionele HD video opnames, welke je per les, per week krijgt toegezonden
 • Altijd snel antwoord op je vragen via de besloten Community

Vond je dit artikel leerzaam, heb je vragen of zijn er specifieke akkoorden waar je meer over wilt leren? Laat dan een reactie achter onder dit artikel.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *