Kleine gitaarversterkers onder de € 100,-

Een kleine gitaarversterker (ook wel een practice amp genoemd) is een essentieel onderdeel voor elke gitarist. Of je nu net begint met spelen of al een ervaren muzikant bent: een kleine versterker helpt je bij het oefenen en verbeteren van je vaardigheden. In dit artikel zullen we dieper ingaan op de verschillende soorten kleine gitaarversterkers, hun voordelen en welke factoren je moet overwegen bij het kopen van een versterker.

Soorten gitaarversterkers

Er zijn verschillende soorten gitaarversterkers, waaronder transistorversterkers, buisversterkers en digitale versterkers.

 1. Transistorversterkers zijn de meest voorkomende en zijn meestal de goedkoopste optie. Ze zijn eenvoudig in gebruik en bieden een helder geluid.
 2. Buisversterkers zijn echter vaak duurder, maar geven een warme, natuurlijke klank.
 3. Digitale versterkers gebruiken een computerchip om het geluid te versterken en bieden vaak meer opties voor het aanpassen van het geluid.

Door de omvang van kleine gitaarversterkers, zijn het meestal transistor of digitale verstekers.

Voordelen van een kleine gitaarversterker

Een van de grootste voordelen van een kleine gitaarversterker is dat ze gemakkelijk mee te nemen zijn. Dit maakt ze ideaal voor muzikanten die vaak onderweg zijn of die op zoek zijn naar een versterker voor thuisgebruik. Omdat veel mini gitaarversterkers ook op batterijen werken, neem je ze ook gemakkelijk mee naar het park of op vakantie! Kleine versterkers zijn ook stil genoeg om te oefenen zonder te storen andere mensen. Daarnaast nemen ze minder ruimte in beslag in jouw huis, slaapkamer of (thuis)studio!

Tips voor het kopen van een kleine gitaarversterker

Als je op zoek bent naar een kleine gitaarversterker is er een aantal dingen waar je op moet letten. Hieronder een aantal overwegingen.Een van de belangrijkste factoren is het vermogen (wattage) van de versterker. Dit bepaalt hoe hard de versterker kan: speel je bijvoorbeeld in een band waarvan de drummer en een eventuele 2e gitarist heel hard luid spelen? Dan bestaat de kans dat je er met een kleine practice amp niet bovenuit komt! Speel je thuis, op je kamer, dan is een practice amp vaak voldoende (je buren zullen er ook een stuk blijer van worden!). Wil je een versterker waarmee je opnames wilt maken? Dat kan overigens ook prima met een kleine gitaarversterker.

Een andere overweging is de hoeveelheid ruimte die je beschikbaar hebt. Heb je een grote studio? Of een kleine zolderkamer? Hoewel een grote Marshall-stack natuurlijk enorm stoer staat, is een kleine gitaarversterker een stuk praktischer in zowel ruimte als verplaatsen (denk aan je rug).

Een ander belangrijk punt is de kwaliteit van het geluid. Dit is afhankelijk van de technologie die in de versterker wordt gebruikt en de aanpassingsmogelijkheden die de versterker biedt. Denk hierbij trouwens ook aan built-in effecten die op veel moderne versterkers zitten. Waarschijnlijk zijn deze minder interessant voor als je met effectpedalen speelt. Is dit laatste het geval? Dan is het wel weer interessant om te kijken of de versterker over een effect loop beschikt!

Last but not least een factor waar je niet aan ontkomt: de prijs. Kleine gitaarversterkers kunnen variëren van een paar tientjes tot honderden Euro’s. Het is belangrijk om te bedenken hoeveel je bereid bent te besteden en welke specificaties je nodig hebt. Hierdoor kun je een weloverwogen keuze maken die bij jou past.

Top 5 kleine gitaar versterkers

Speciaal voor jou heb ik een top 5 kleine gitaarversterkers op een rijtje gezet. Ik raad je aan om zelf op onderzoek uit te gaan en zowel je ogen als oren te gebruiken: welke kleine gitaarversterker de beste voor jou is, dat weet je uiteindelijk zelf het beste!

 1. Fender Frontman 10G
  Kleine gitaar versterker Fender Frontman 10GDe Fender Frontman 10G is een kleine maar krachtige versterker voor gitaren. Het heeft 10 watt vermogen, een 6,5-inch luidspreker en een aantal basisfuncties zoals een volume- en toonregeling.

  Je koopt de Fender Frontman 10G al voor € 85,-


 2. Marshall MG10
  Kleine gitaar versterker Marshall MG10De Marshall MG10 is een compacte versterker met 10 watt vermogen en een 6,5-inch luidspreker. Het heeft draaiknoppen voor het aanpassen van de klank, namelijk een gain, volume en contour. Voordeel is overigens de input voor een koptelefoon!

  Voor slechts € 82,- is de Marshall MG10 van jou!


 3. Orange Crush Mini Combo
  Kleine gitaar versterker Orange Cursh MiniDe Orange Crush Mini Combo is een kleine versterker met een retro look en een unieke klank. Het heeft 3 watt vermogen en een ingebouwd stemapparaat.

  Als goedkoopste uit deze rij, haal je de Orange Crush Mini al in huis voor € 75,-


 4. Blackstar Fly 3
  Kleine gitaar versterker Blackstar Fly 3De Blackstar Fly 3 is een ultra-compacte versterker met 3 watt vermogen en een 3-inch luidspreker. Deze kleine gitaarversterker beschikt overigens over een ingebouwd delay effect, evenals een aanpasbare EQ voor klankverbetering.

  De Blackstar Fly 3 is tekoop voor € 85,-


 5. Behringer HA-20R
  Kleine gitaar versterker Behringer HA-20RDe Behringer HA-20R heeft een vermogen van maarliefst 20 watt en valt daarmee misschien nét buiten de noemer kleine gitaarversterker. De versterker bezit over 2 kanalen (clean en overdrive) en heeft tevens een ingebouwde spring reverb!

  Nu te koop voor slechts € 80,-

Tot slot

Let bij het kopen van een kleine gitaarversterker ook op eventuele extra benodigdheden die je misschien nodig hebt. Sommige versterkers worden bijvoorbeeld geleverd zonder voeding (lees goed de productomschrijving!). Maar denk ook aan eventuele batterijen of kabels voor het aansluiten van je gitaar.

Heb jij tips voor kleine gitaarversterkers die nog ontbreken in dit artikel? Laat dan hieronder een reactie achter.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *